Preskočiť na obsah

Životný štýl a jeho vplyv na sexuálny život

  • Nezaradené

To, ako sa staráme o svoje fyzické aj psychické zdravie môže mať priamy vplyv na kvalitu našich vzťahov, aj na vzťah k sebe.

Faktory ako stres, spánok, strava, cvičenie, či alebo koľko alkoholu pijeme alebo či fajčíme, to všetko súvisí s celkovým zdravím, aj s tým, ako sa vo svojom tele cítime. Môže to ovplyvňovať našu náladu, či telesnú kondíciu, to zas môže vplývať na našu celkovú pohodu, aj na sebaobraz či sebavedomie. 

Fyzické zdravie a sexuálny život 

Pravidelná rutina nie je dôležitá len pre udržanie telesnej kondície, ale má pozitívny vplyv aj na sexuálnu vitalitu. Fyzická aktivita zvyšuje hladiny endorfínov, čo môže zlepšiť náladu a celkový pocit pohody, čo sú dôležité aspekty pre uspokojivý sexuálny život. Pre ľudí s biologicky ženskou anatómiou tiež môže cvičenie pomáhať pri uvoľnení kŕčov počas menštruácie. 

O svoje fyzické zdravie sa zároveň staráme aj kvalitnou a pravidelnou hygienou. V prípade biologicky ženskej anatómie je po použití toalety potrebné sa utierať spredu dozadu (od vagíny k análnemu otvoru), nikdy nie naopak. Na umývanie je dostatočná čistá voda, žiadne parfumované prípravky či deodoranty, ktoré by mohli viac uškodiť než pomôcť. Pozor tiež na prehnanú hygienu, umývanie genitálií je dostatočné 1x denne. 

Dôležitú úlohu hrá aj zdravá strava. Podporuje správne fungovanie tela a môže mať priaznivý vplyv na hormonálnu rovnováhu. Preto je dôležité zahrnúť do stravy dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, vlákniny a ďalších živín, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na naše zdravie. No a naše celkové zdravie je vždy prepojené s tým sexuálnym a reprodukčným. 

Dôležité: Sex samotný je síce fyzickou aktivitou, nenahrádza však pravidelné cvičenie. 

Psychické zdravie a sexuálny život

Uponáhľaný životný štýl často prináša stresujúce situácie a môže byť náročné držať v ňom balans medzi pracovným a osobným životom. Je však dôležité tento balans udržiavať a starať sa o to, aby sme neskĺzli do správania či rovno vzorcov, ktoré by nášmu zdraviu uškodili. Hoci sa v našej spoločnosti a kultúre stretávame s pitím alkoholu a fajčením ako mechanizmami, ktoré ľudia používajú pri stresových situáciách na uvoľnenie, pravda je taká, že aj fajčenie aj pitie alkoholu negatívne vplývajú aj na psychické zdravie, aj na sexuálne a reprodukčné zdravie. 

Je preto podstatné vyhľadávať také aktivity, ktoré nášmu psychickému zdraviu skutočne pomáhajú – môže ísť napríklad o fyzickú aktivitu, wellness, relaxačné či dychové cvičenia, čas s priateľmi a priateľkami, čas v psychologickej ambulancii (aj preventívne), hobby a rôzne iné. To všetko pozitívne vplýva na našu celkovú spokojnosť aj na naše vzťahy. 

Podstatná je tiež komunikácia o spravodlivom delení domácich prác či starostlivosti o deti alebo iných členov/členky rodiny. Ak totiž takáto záťaž dopadá iba ja jednu osobu, je prirodzené, že táto osoba bude vyťažená fyzicky i psychicky a to opäť vplýva na kvalitu sexuálneho života.

K celkovej pohode môže prispieť aj otvorený dialóg o potrebách, túžbach a očakávaniach, pretože vedie k lepšiemu porozumeniu a intímnejšiemu spojeniu medzi partnermi/kami. Nebojte sa hovoriť o svojich sexuálnych potrebách a očakávaniach a zároveň sa otvorene zaujímať o tie druhé.

Životný štýl je dôležitou súčasťou nášho sexuálneho a reprodukčného zdravia. Zdravý a vyvážený prístup k životu zahŕňajúci fyzickú aktivitu, zdravú stravu, riadenie stresu a otvorenú komunikáciu, môže viesť k naplnenému a uspokojivému sexuálnemu životu.